Siirry pääsisältöön

Kuntien on tehtävä nopeita päätöksiä turvapaikanhakijoiden kotoutuksen suhteen.



Kuntien on syytä toimia nopeasti kotoutuksen ja nimenomaan koulupaikkojen järjestämisen suhteen alaikäisille turvapaikanhakijoille. Mitä nopeammin nuoret, jotka ovat hyvin motivoituneita kouluttautumaan, pääsevät opiskeluihin kiinni, sitä paremmin he kotoutuvat ja löytävät paikkansa yhteiskunnassa. Monet turvapaikan hakijat ovat kotimaassaan käyneet koulua, mutta tarvitsevat kielitaitoa ja opintojen päivittämistä suomalaiselle tasolle. Jos he eivät pääse, niin kauan kuin ovat oppivelvollisuusikäisiä, valmistavalle luokalle, he jäävät totaalisesti ilman mahdollisuuksia jatko-opiskeluun ja ammattiin valmistumiseen. Tai ainakin siihen menee vuosia. Vuosien odottelu koulupaikkaan tylsyttää aivot, vie oppimishalut ja syrjäyttää. Nyt kun niin monilla on huoli kotouttamisesta ja haluja tehdä asioiden eteen jotain, tästä pitäisi aloittaa. Kaakkois-Suomen kunnissa on valmistavia luokkia, mutta niille ei pääse läheskään kaikki turvapaikan hakijat, joilla kuitenkin iän puolesta olisi siihen oikeus. Koulutus on paras väylä kotoutukseen ja sen turvaaminen kaikille on tärkeää.

Kotkassa valmistavalle luokalle pääsee vain alle viisitoista vuotiaat. Tämä jättää juuri ne tällä hetkellä pahimmassa syrjäytymisvaarassa olevat nuoret täysin yhteiskunnan ulkopuolelle. Valmistaville luokille pitäisi päästä jokaisen jolla ei vielä ole perus- tai ammattikoulutusta. Tämä mahdollistaisi tasavertaisen mahdollisuuden hakea ammattikouluun kaikille.
Kotkassa ei ainakaan tilanpuutetta voi syyttää siitä ettei valu-opetusta järjestetä. Monet lakkautettavat koulut, jotka ovat kaikenlisäksi sisäilmaltaan terveitä, voisivat perustaa valu-luokan. Tämä antaisi näille pienemmille kouluille mahdollisuuden jatkaa toimintaansa ja alueen lapset saisivat turvallisen lähikoulunsa. 

Pyhtäällä, jossa toimii jo kaksi vastaanottokeskusta, ei sensijaan ole yhtään valu-luokkaa. Tämä johtunee siitä että Pyhtään keskukset kuuluvat Kotkan VOK:in alaisuuten. Näin ollen kukaan Pyhtään keskuksen asukkaista ei pääse kouluun. Tässä olisi Kotkan VOK:illa kehittämisen paikka. Pyhtään vastaanottokeskusten lapset ja nuoret kouluun!


Savonlinnan OKL:n toimipistettä ollaan suunniteltu lakkautettavan ja siirrettävän Joensuuhun. Mikä on Joensuun opiskelija-asunto tilanne? Huono. Savonlinnassa on asuntoja. Savonlinnan kampuksen säästäminen on tärkeää sekä Savonlinnalle että opiskelijoille. Nyt olisikin hyvä paikka aloittaa Savonlinnassa valmistavan luokan opettajien koulutus ja säästää kampus. Näitä opettajia tarvitaan vielä pitkään tulevaisuudessakin. Kevään tullessa on luultavasti odotettavissa uusi aalto turvapaikanhakijoita. Annetaan heille ja jo nyt maahan tulleille mahdollisuus päästä kiinni koulutukseen ja sen myötä osaksi yhteiskuntaa. Motivaatioita siihen heillä riittää.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kannabiksen laillistamisesta

Kanada teki sen mistä moni unelmoi, laillisti kannabiksen. Ja tutkimusten mukaan se on erittäin hyvä veto, talouskasvun on arvioitu laillistamisen takia nousevan siellä jopa 0,9 prosenttia. Eikä talouskasvu jää ainoaksi hyödyksi, jos katsotaan, mitä Coloradossa on tapahtunut laillistamisen jälkeen. Siellä kannabis laillistettiin 2014. Coradossa kannabiksen laillistaminen  on vähentänyt alaikäisten kannabiksen käyttöä. Nuoret aikuiset taas ovat vähentäneet alkoholin juontia ja lisänneet pössyttelyä. Mitä jos kannabis laillistettaisiin Suomessa? Maaseutu saisi lisäbuustia pelloilleen, tästä muuten ilmastokin tykkäisi, koska kannabis on yksi parhaista hiilinielukasveista maailmassa. Moni kotikasvattaja muuttaisi mielellään maalle kasvattamaan hamppua laillisesti. Myös tutkivat kasvattajat olisivat innoissaan. Uusia lajikkeita kehitetään maailmalla koko ajan ja koko ajan löydetään uusia yhdisteitä ja vaikuttavuuksiltaan erilaisia lajikkeita. Tähän tutki...

Pienten koulujen lahtauksesta.

Koulujen lakkautus on kiusantekoa kun katsoo miten kunta tuhlaa rahaa muualle. Ihminen on unohtunut kunnan päätöksen teossa kokonaan. Kunnan perustehtävä, tuottaa kuntalaisille palveluita, on jäänyt markkinatalouden jalkoihin. Jumalniemen jo kertaalleen säästösyistä jäähylle laitettu ramppi onkin yhtäkkiä tärkeämpi kuin peruskuntalainen ja kuntalaisen oikeudet. Koivulan, Jäppilän ja Tiutisen koulujen lakkautuksista lasketut säästöt ovat jo laskennallisesti pelkkää valhetta. Terveitä kouluja lakkautetaan ja samalla homeisista kouluista siirretään oppilaita parakkeihin ja muihin väistötiloihin. Järjetöntä päätöksen tekoa ajatellen kunnan tulevaisuutta.  Demokratia on jäänyt unholaan ja kuntalaisen on turha pullikoida ja yrittää kertoa asioiden toista laitaa. Muista kunnista saatuja tutkimuksia ei hyödynnetä, ei haluta uskoa, koska muutama visionääri niin haluaa. Päätöksiä runtataan ”maantavalla” eli väsytetään kuntalainen ajamalla asiaa niin kauan, että asia menee läpi. 90-luvull...
Vasemmistonaiset kokoontuvat juuri Helsingissä Sofiassa pohtimassa onko mahdollisuuksia saada ihmislähtöinen sote. Tunnelma on jopa epätoivoinen. Hallituksen sotehässäkkä vaikuttaa olevan hillitön valintahimmeli jossa ei ole mitään järkeä. Markkinavoimille hoivan vapauttaminen tuntuu turhalta kun Outi Alanko tuossa äsken mainitsi että Suomessa on JO Euroopan markkinavoimaisin terveydenhuolto ja hoiva. Amerikassa tutkimukset osoittavat että markkinoiden tuottavat palvelut ovat kalliimpia ja heikompilaatuisia. Kilpailutuksen voittaneilla on myös "etuasema" määrittää palveluiden laatu. Mikäli markkinat voittavat Suomessa ja saavat palvelut tuottaakseen, miten määritellään hoidon laatu? Kuka sitä vahtii? Näillä näkymin sote-uudistus tulee viemään resursseja pois hoivasta. Resursseja tullaan tarvitsemaan paljon hoivan laadun määrittelemiseen ja tarkkailemiseen että laatuvaatimukset täyttyvät. Suurin kysymys on mielestäni kuitenkin: Miten on mahdollista että päättäjät uskovat e...