Siirry pääsisältöön

Kuntien on tehtävä nopeita päätöksiä turvapaikanhakijoiden kotoutuksen suhteen.



Kuntien on syytä toimia nopeasti kotoutuksen ja nimenomaan koulupaikkojen järjestämisen suhteen alaikäisille turvapaikanhakijoille. Mitä nopeammin nuoret, jotka ovat hyvin motivoituneita kouluttautumaan, pääsevät opiskeluihin kiinni, sitä paremmin he kotoutuvat ja löytävät paikkansa yhteiskunnassa. Monet turvapaikan hakijat ovat kotimaassaan käyneet koulua, mutta tarvitsevat kielitaitoa ja opintojen päivittämistä suomalaiselle tasolle. Jos he eivät pääse, niin kauan kuin ovat oppivelvollisuusikäisiä, valmistavalle luokalle, he jäävät totaalisesti ilman mahdollisuuksia jatko-opiskeluun ja ammattiin valmistumiseen. Tai ainakin siihen menee vuosia. Vuosien odottelu koulupaikkaan tylsyttää aivot, vie oppimishalut ja syrjäyttää. Nyt kun niin monilla on huoli kotouttamisesta ja haluja tehdä asioiden eteen jotain, tästä pitäisi aloittaa. Kaakkois-Suomen kunnissa on valmistavia luokkia, mutta niille ei pääse läheskään kaikki turvapaikan hakijat, joilla kuitenkin iän puolesta olisi siihen oikeus. Koulutus on paras väylä kotoutukseen ja sen turvaaminen kaikille on tärkeää.

Kotkassa valmistavalle luokalle pääsee vain alle viisitoista vuotiaat. Tämä jättää juuri ne tällä hetkellä pahimmassa syrjäytymisvaarassa olevat nuoret täysin yhteiskunnan ulkopuolelle. Valmistaville luokille pitäisi päästä jokaisen jolla ei vielä ole perus- tai ammattikoulutusta. Tämä mahdollistaisi tasavertaisen mahdollisuuden hakea ammattikouluun kaikille.
Kotkassa ei ainakaan tilanpuutetta voi syyttää siitä ettei valu-opetusta järjestetä. Monet lakkautettavat koulut, jotka ovat kaikenlisäksi sisäilmaltaan terveitä, voisivat perustaa valu-luokan. Tämä antaisi näille pienemmille kouluille mahdollisuuden jatkaa toimintaansa ja alueen lapset saisivat turvallisen lähikoulunsa. 

Pyhtäällä, jossa toimii jo kaksi vastaanottokeskusta, ei sensijaan ole yhtään valu-luokkaa. Tämä johtunee siitä että Pyhtään keskukset kuuluvat Kotkan VOK:in alaisuuten. Näin ollen kukaan Pyhtään keskuksen asukkaista ei pääse kouluun. Tässä olisi Kotkan VOK:illa kehittämisen paikka. Pyhtään vastaanottokeskusten lapset ja nuoret kouluun!


Savonlinnan OKL:n toimipistettä ollaan suunniteltu lakkautettavan ja siirrettävän Joensuuhun. Mikä on Joensuun opiskelija-asunto tilanne? Huono. Savonlinnassa on asuntoja. Savonlinnan kampuksen säästäminen on tärkeää sekä Savonlinnalle että opiskelijoille. Nyt olisikin hyvä paikka aloittaa Savonlinnassa valmistavan luokan opettajien koulutus ja säästää kampus. Näitä opettajia tarvitaan vielä pitkään tulevaisuudessakin. Kevään tullessa on luultavasti odotettavissa uusi aalto turvapaikanhakijoita. Annetaan heille ja jo nyt maahan tulleille mahdollisuus päästä kiinni koulutukseen ja sen myötä osaksi yhteiskuntaa. Motivaatioita siihen heillä riittää.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kannabiksen laillistamisesta

Kanada teki sen mistä moni unelmoi, laillisti kannabiksen. Ja tutkimusten mukaan se on erittäin hyvä veto, talouskasvun on arvioitu laillistamisen takia nousevan siellä jopa 0,9 prosenttia. Eikä talouskasvu jää ainoaksi hyödyksi, jos katsotaan, mitä Coloradossa on tapahtunut laillistamisen jälkeen. Siellä kannabis laillistettiin 2014. Coradossa kannabiksen laillistaminen  on vähentänyt alaikäisten kannabiksen käyttöä. Nuoret aikuiset taas ovat vähentäneet alkoholin juontia ja lisänneet pössyttelyä. Mitä jos kannabis laillistettaisiin Suomessa? Maaseutu saisi lisäbuustia pelloilleen, tästä muuten ilmastokin tykkäisi, koska kannabis on yksi parhaista hiilinielukasveista maailmassa. Moni kotikasvattaja muuttaisi mielellään maalle kasvattamaan hamppua laillisesti. Myös tutkivat kasvattajat olisivat innoissaan. Uusia lajikkeita kehitetään maailmalla koko ajan ja koko ajan löydetään uusia yhdisteitä ja vaikuttavuuksiltaan erilaisia lajikkeita. Tähän tutkimuks

Hallitus ulos!

Ammattiliitot suostuivat pitkin hampain Sipilän kikyyn.  Lupasivathan Sipilä ja hallitus, että jos kikyyn lähdetään, lisäleikkauksia ei tule. Nyt kuitenkin Kokoomus ja Orpo jo väläyttelevät seuraavia leikkauksia. Kaikki hallituksen leikkaukset kohdistuvat köyhimpään kansanosaan, opiskelijoihin, työttömiin, eläkeläisiin, vammaisiin ja sairaisiin. Samat leikkaukset osuvat myös keskituloisiin, joko välillisesti tai suoraan. Keskituloinen joutuukin jo nyt kiristämään kukkaron nyörejään tiukemmalle; enää ei käydä kasvohoidoissa tai kampaajalla, unohdetaan mukava perheillallinen ravintolassa, kauppakin on vaihtunut Siwasta Lidliin. Ja lisää leikkauksia siis tulossa! Mistä vielä? Enää ei vaan pysty mistään kiristämään. Ei pysty.  Suomalaista hyvinvointivaltiota ollaan ajamassa yhä hurjempaa vauhtia kohti lopullista päämäärää; hautaa. Kaikki raha, joka pitäisi jäädä Suomeen kiertoon, valuu suoraan suuryritysten osinkoihin ja mikä kaikkein huolestuttavinta, veron kiertoon. Suomi tukee su

Vaietut raiskaukset

Vaietut raiskaukset Kun nyt kohistaan ja tiedetään että ihmiset raiskaavat, ihmetyttää median yksipuolinen uutisointi raiskauksen tekijöistä Suomessa. Aihe on toki erittäin epämiellyttävä ja tekojen julmuus saa voimaan pahoin, mutta ulkomaalaisten osuus tilastoissa on pieni, varsinkin, kun otetaan huomioon vaietut tapaukset. Raiskaukset, joista uhri ei puhu, raiskaukset joista vaietaan, mutta joita tiedetään tapahtuvan tälläkin hetkellä. Kehitysvammainen tyttö, isä ja äiti alkoholisteja. Perheen luona pyörii vanhempien ryyppykaverit jotka säännöllisesti käyttävät hyväkseen tyttöä, jonka ymmärrys ei riitä tajuamaan mitä tapahtuu. Narkomaani, kutsutaan omissa porukoissa pirihuoraksi. Narkomania on sairaus siinä missä alkoholismi kin . Rahaton sairas nainen saa lääkkeensä seksiä vastaan. Jakelija siis käyttää hyväkseen avuttomassa asemassa olevaa ihmistä ja myy tätä kavereilleen. Ryyppyjengin patja. Isompi miesporukka, joka juottaa uhrin tolkuttomaan kuntoon, jonk